فهرست مطالب

پایش - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 101، بهمن و اسفند 1400)

مجله پایش
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 101، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی محمد مصدق راد* صفحات 7-24
    مقدمه

    سیاست سلامت مجموعه دستورالعمل هایی است که توسط سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت در حوزه های تامین مالی، تولید منابع و ارایه خدمات سلامت به منظور تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم جامعه تدوین می شود و راهنمای تصمیم گیری و برنامه ریزی مدیران سطوح پایین است. این پژوهش با هدف توسعه یک مدل کاربردی برای سیاستگذاری و تحلیل سیاست های سلامت انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش با استفاده از روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مطالعات مرتبط با مدل های سیاستگذاری و تحلیل سیاست در پایگاه های اطلاعاتی «Web Of Science»، «Scopus»، «Embase» و «PubMed» و دو موتور جستجوی «Google» و «Google scholar» با کلیدواژه های مناسب جستجو شد. در نهایت، 43 مدل سیاستگذاری و تحلیل سیاست انتخاب و با روش سنتز چهارچوبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    فرآیند سیاستگذاری پیچیده، پویا و به ندرت خطی است. یک مدل یکپارچه سیاستگذاری و تحلیل سیاست سلامت شامل چهار مرحله و 10 گام توسعه یافت. مراحل و گام های این مدل عبارتند از آمادگی تدوین سیاست (تشکیل دبیرخانه سیاستگذاری، تحلیل و تعریف مساله و ایجاد توافقات سیاسی)، تدوین سیاست (در دستور کار گذاری، تدوین محتوای سیاست و حمایت طلبی سیاست)، اجرای سیاست (تدوین برنامه سیاست و اجرای برنامه سیاست) و ارزشیابی سیاست (پایش سیاست و ارزشیابی سیاست).

    نتیجه گیری

    مدل یکپارچه سیاستگذاری و تحلیل سیاست سلامت با توجه به شرایط تاریخی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فناوری ایران توسعه یافت. این مدل برای سیاستگذاری سلامت و تحلیل سیاست های سلامت (به صورت گذشته نگر یا آینده نگر) قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری سلامت، تحلیل سیاست سلامت، سازمان های بهداشتی و درمانی، مدل
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، محمدرضا هنرور، زهرا خطیرنامنی صفحات 25-33
    مقدمه

    یکی از عوامل مهم برای اجرای مراقبت های اولیه بهداشتی، نظام ارجاع است. هدف از انجام این مطالعه، تحلیل دستور کارگذاری سیاست نظام ارجاع الکترونیک با استفاده از مدل جریان های چندگانه کینگدان در استان گلستان بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه کیفی در سال 1399 بر مبنای مدل کینگدان در استان گلستان انجام شد. داده ها با استفاده از دو روش بررسی اسناد و مستندات و مصاحبه های عمیق فردی با 26 مصاحبه فردی جمع آوری گردید. نمونه گیری به روش هدفمند و تحلیل اسناد و مستندات با روش تحلیل محتوا و تحلیل مصاحبه ها با روش تحلیل چارچوب انجام شد.

    یافته ها

    جریان مشکل شامل تضعیف جایگاه پزشک عمومی و عدم مراجعه بیماران به آنها، افزایش پرداخت مردم و سازمان های بیمه گر و عدم حضور برخی پزشکان متخصص بود. جریان سیاست شامل الزام به اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در قوانین و اسناد بالادستی، اجرای برنامه پزشک خانواده روستایی و نظام ارجاع در سال 1384 و برنامه پزشک خانواده شهری در استان های فارس و مازندران بود. جریان عزم سیاسی شامل راه اندازی سامانه ناب در دانشگاه علوم پزشکی گلستان، تصویب قانون تخصیص یک درصد از منابع ارزش افزوده به پیشگیری و درمان روستاییان در چارچوب نظام ارجاع، وجود سیاستگذاران کاریزماتیک و مسیولان اجرایی متعهد بود.

    نتیجه گیری

    به رغم مشکلات ناشی از عدم اجرای نظام ارجاع و الزام قوانین به دلیل تعارض منافع و تامین مالی ناکافی اجرای سیاست ها در این زمینه، تلاقی سه جریان مشکل، سیاست و عزم سیاسی منجر به بازشدن پنجره سیاست و نظام ارجاع الکترونیک در استان گلستان گردید.

    کلیدواژگان: نظام ارجاع، نظام ارجاع الکترونیک، در دستورکارگذاری، مدل کینگدان، پنجره سیاست
  • سلیمان سروانی، علی کبریایی*، اسرافیل رشدی صفحات 35-46
    مقدمه

    پاسخگویی به عنوان ابزاری راهبردی در نظر گرفته می شود که از طریق آن عملکرد سازمانی بررسی می شود، رضایت مشتری ارتقاء داده می شود و کار آیی عملیاتی و بهبود عملیات کسب وکار حاصل می گردد. ازآنجا که بررسی ابعاد پاسخگویی هر سازمانی نیازمند تعیین شاخص هایی خاص برای آن سازمان است، شناخت شاخص ها و تعیین میزان پایایی به مسئله مهمی تبدیل می شود؛ به همین منظور این مطالعه کیفی با هدف تعیین ایزاری برای ارزیابی وضعیت پاسخگویی نظام سلامت انجام شد .

    مواد و روش کار

    این مطالعه کیفی در سال 1399 با روش تحلیل محتوای  انجام شد. شرکت کنندگان به روش هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. پس از انجام 30 مصاحبه با مدیران، کارشناسان و افراد صاحب نظر ، داده ها به اشباع رسید. و بااستفاده از روش تحلیل محتوای کیفی گرانهایم و لاندمن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    با مرور و تحلیل مصاحبه ها، تعداد6 درون مایه اصلی و 84 زیر طبقه به دست آمد. درون مایه های اصلی شامل "طراحی ساختار مناسب برای پاسخگویی"،"در نظر گرفتن متولیان برای پاسخگویی نظام سلامت"، "مدیریت تعریف شده و مستقل برای پاسخگویی "، "پیش بینی واحد های خارج از نظام سلامت جهت پاسخگویی" ،"طراحی الگوی مناسب برای پاسخگویی به صورت مشتری محور"،" استفاده از شاخص و چک لیست برای ارزیابی پاسخگویی نظام سلامت "استخراج شد.

    نتیجه گیری

    در نهایت این مطالعه، شش راهبرد جهت ارزیابی پاسخگویی نظام سلامت شناسایی نمود تا به مدیران و سیاست گذاران پیشنهاد شود، و در زمان برنامه ریزی برای ارزیابی پاسخگویی نظام سلامت این راهبردها مد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، پاسخگویی، ارزیابی، مطالعه کیفی
  • زهره مرتضی بیگی، علیرضا صفری، زهره بزرگ خو، علی اصغر اصغر نژاد فرید* صفحات 47-57
    مقدمه

    یکی از مشخصات یک سازمان سالم، توجه به سلامت جسمی و روانی، کیفیت زندگی، شادی و سرزنده بودن اعضای آن به اندازه تاکید بر تولید و بهره وری است. هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی شادکامی اعضای جهاد دانشگاهی شهر تهران بر اساس خودکارآمدی و کیفیت زندگی با میانجی گری بهزیستی روان شناختی بود.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و جامعه آماری آن شامل کلیه اعضای جهاد دانشگاهی شهر تهران به تعداد 6000 نفر (3400 مرد و 2600 زن) که در سال 1398 مشغول به کار و ارایه خدمات بودند که با استفاده از فرمول کوکران، 382 نفر (213 مرد و 169 زن) به عنوان جامعه نمونه، تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه 29 سوالی شادکامی آکسفورد، پرسشنامه 18 سوالی کیفیت زندگی ویر و شربورن، پرسشنامه 17 سوالی خودکارآمدی شرر و پرسشنامه 18 سوالی بهزیستی روان شناختی ریف و به منظور تحلیل آماری داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دو متغیر خودکارآمدی و کیفیت زندگی، به ترتیب با ضریب استاندارد 0/09 و 0/44 بر شادکامی اثر علی مثبت و معنی دار مستقیمی داشت؛ یعنی، هرچه خودکارآمدی و کیفیت زندگی بالاتر باشند، شادکامی نیز بالاتر خواهد بود. همچنین مسیر خودکارآمدی به سوی شادکامی به واسطه ی بهزیستی روان شناختی با ضریب استاندارد 0/045 در سطح و مسیر کیفیت زندگی به سوی شادکامی به واسطه بهزیستی روان شناختی با ضریب استاندارد 0/289 در سطح معنادار بود.
     

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، خودکارآمدی و کیفیت زندگی با میانجی گری بهزیستی روان شناختی می توانند شادکامی را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: شادکامی، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی
  • بهاره بهرامپور، می نور لمیعیان*، شاداب شاه علی صفحات 59-67
    مقدمه

    احقاق جنسی به عنوان یکی از مولفه ای مهم زندگی جنسی و نیز یک احساس روانی اجتماعی نسبت به تفسیر شخصی فرد در مورد چگونگی ابراز وجود در روابط زناشویی تعریف شده است. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط سطح سواد سلامت جنسی با احقاق جنسی در زنان متاهل سنین باروری انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه تحلیلی -  مقطعی با مشارکت 200 نفر از زنان متاهل در سنین باروری مراجعه کننده به پایگاه سلامت بخش بنارویه در جنوب استان فارس و از طریق روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک- باروری، پرسشنامه سنجش سواد سلامت جنسی بزرگسالان ایرانی SHELA)) و پرسشنامه شاخص احقاق جنسی Hurlbert HISA)) بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-21 با به کارگیری آمارهای توصیفی و  آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی واحدهای پژوهش 9/95 ± 31/65 بود. میانگین نمره احقاق جنسی واحدهای پژوهش 6/95 ±58/9 به دست آمد. یک چهارم زنان از سطح سواد سلامت جنسی عالی برخوردار بودند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد افراد با سطح سواد سلامت جنسی ناکافی، نه چندان کافی و کافی نسبت به افرادی که از سطح سواد سلامت جنسی عالی برخودار بودند، میانگین نمره احقاق جنسی پایین تری دارند. بین نمره احقاق جنسی با شغل، شغل همسر، وضعیت اقتصادی و سابقه زایمان ارتباط آماری مستقیم و معنی دار و بین نمره احقاق جنسی با سن، سن همسر، تعداد بارداری، تعداد سقط، ارتباط آماری معکوس و معنی دار دیده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سطح سواد سلامت جنسی بالاتر با نمره بالاتر احقاق جنسی ارتباط مستقیم دارد. ضروری است مداخلات لازم آموزشی و مشاوره ای برای زنان واقع در سنین باروری جهت ارتقای سطح سواد سلامت جنسی طراحی و به اجرا در آید.

    کلیدواژگان: سواد سلامت جنسی، احقاق جنسی، زنان متاهل، سنین باروری
  • میلاد بگی* صفحات 69-79
    مقدمه

    آگاهی از تمایلات فرزندآوری افراد که نقش کلیدی در پیش بینی رفتارهای آینده باروری دارد، از مهم ترین موضوعات در جوامع با باروری پایین است. هدف مطالعه حاضر بررسی تمایلات باروری زوجین تازه ازدواج کرده در ایران بود.

    مواد و روش کار

    تحقیق حاضر با استفاده از تکنیک تحلیل ثانویه، داده های پیمایش ملی ازدواج در ایران (1397-1396) را مورد تجزیه وتحلیل قرار داد. نمونه مورد تحقیق 8977 نفر از زوجین تازه ازدواج کرده بودند که در مراکز استانی، مورد مصاحبه قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که 2/1 درصد افراد قصد بی فرزندی و 16/9 درصد نیز تمایل به تک فرزندی دارند. مهم ترین دلایل قصد بی فرزندی، هزینه های اقتصادی فرزندان و عدم علاقه به فرزند عنوان شده است. قومیت یکی از تعیین کننده های اصلی در تمایل به کم فرزندآوری است. بلوچ ها و عرب ها بیش از سایر اقوام تمایل به داشتن فرزندان زیاد دارند و گیلک ها بیشترین تمایل به بی فرزندی و تک فرزندی داشتند. علاوه بر این، تحصیلات، میزان شرکت در مناسک مذهبی، وضعیت اشتغال و مذهب از عوامل تاثیرگذار بر تمایل به کم فرزندی هستند.

    نتیجه گیری

    اگرچه قصد بی فرزندی در سطح پایینی قرار دارد، اما تمایل حدود یک پنجم افراد به کم فرزندآوری با توجه به گسترش تحصیلات عالی و مشکلات اقتصادی جامعه، می تواند تاثیرات منفی بر میزان های باروری در آینده داشته باشد. برای جلوگیری از این موضوع، سیاست گذاران باید سیاست های مصالحه ای و برنامه های مراقبتی فرزندان را در اولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: باروری پایین، بی فرزندی، تک فرزندی، تمایلات باروری، ایران
  • عرفان ایرانی، محمد غنی پور، سمیه پلوی، مرضیه نوروزیان* صفحات 81-90
    مقدمه

    با شیوع بیماری کووید19، افزایش رعایت بهداشت دست و استفاده از ماسک و دستکش باعث بروز مشکلات پوستی از جمله اگزما گردید. این مطالعه با هدف بررسی شیوع اگزما و عوامل خطر مرتبط با آن در بین اقشار مختلف جامعه در دوران همه گیری کووید 19 و همچنین ارایه راهکارهای مناسب جهت جلوگیری و درمان اگزما انجام گردید.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مرور نظامند با استفاده از کلید واژه های مرتبط با Eczema، Covid-19 و Disinfectant در پایگاه های معتبر علمی ، مطالعات مرتبط بین سالهای 2019-2021را مورد بررسی قرار داد. ارزیابی مقالات با چک لیست STROBE صورت گرفت.

    یافته ها

    درنهایت 10 مقاله شامل6 مطالعه در کادر درمان،3مطالعه درکودکان  و 1مطالعه در عموم مردم بدست آمد. این مطالعات شیوع اگزما در قبل و بعد از پاندمی، علایم اگزما و  عوامل خطر مرتبط با آن و همچنین راهکارهای برای جلوگیری و درمان اگزما را مورد برسی قرار داده بودند.

    نتیجه گیری

    اکثر یافته ها حاکی از آن بود که شیوع اگزما در دوران کرونا دراقشار مختلف جامعه افزایش تقریبا دوبرابری داشته است و مهمترین عوامل خطر مرتبط با آن عبارت بودند از دفعات شستشوی دست ها، استفاده از دستکش و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی. آموزش صحیح بهداشت دست و استفاده از مواد حاوی نرم کننده از جمله مهم ترین راهکارهای پیشگیری از ابتلا به اگزما هستند.

    کلیدواژگان: کووید- 19، اگزما، درماتیت آتوپیک، ضدعفونی کننده ها، تجهیزات حفاظت شخصی
  • محمود طاووسی، ژیلا صدیقی، فرشید رضایی، مناسادات اردستانی، فاطمه سربندی، آتوسا سلیمانیان، رامین مظفری کرمانی، راحله رستمی، علی اصغر حائری مهریزی* صفحات 91-99
    مقدمه

    پذیرش واکسیناسیون کرونا در جمعیت، تحت تاثیر نگرش نسبت به این واکسن بوده و بدون توجه به عوامل تاثیر گذار بر نگرش جمعیت، امکان واکسیناسیون در حد مطلوب در هیچ کشوری فراهم نمی شود. این مطالعه با هدف تدوین و روان سنجی ابزار سنجش نگرش بزرگسالان در خصوص واکسن کرونا انجام شد.

    مواد و روش کار

    ابتدا با مرور منابع، مطالعات و پرسشنامه های مرتبط با نگرش درخصوص واکسن کرونا، گویه های پرسشنامه طراحی شده و روایی محتوایی و صوری آن ها مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد روایی ساختاری (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) پرسشنامه در دو نمونه جمعیتی متمایز از میان یک جمعیت 505 نفره از بزرگسالان ایرانی بررسی شد. سپس جهت بررسی پایایی همبستگی درونی گویه ها، آلفای کرونباخ محاسبه شد. در پایان نگرش جمعیت های مورد مطالعه در مرحله روایی ساختاری مورد سنجش قرار گرفت. تحلیل یافته های پژوهش توسط نرم افزارهای SPSS-24 و  LISREL- 8.8 انجام شد.

    یافته ها

    پرسشنامه ابتدایی شامل 38 گویه بود که پس از بررسی روایی محتوایی و صوری، تعدادی از گویه ها حذف و اصلاحاتی روی گویه های باقیمانده اعمال گردید. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامه با 13 گویه در سه بعد (تاکید بر ضرورت واکسن کرونا، عدم ضرورت واکسن کرونا و تاکید بر عوارض واکسن کرونا) و با پوشش حدود 52 درصد از تغییرات (سهم واریانس)، از نظر روایی ساختاری مورد تایید بوده و الگوی حاصل از ابعاد فوق نیز در تحلیل عاملی تاییدی از برازش مطلوب برخوردار گشت. پایایی پرسشنامه نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، هم در مجموع گویه ها (0/853) و هم در هر یک از ابعاد (0/47-0/68) مورد تایید قرار گرفت. در نهایت میانگین امتیاز نگرش شرکت کنندگان 64/1 از 100 امتیاز گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تایید روایی و پایایی پرسشنامه سنجش نگرش در خصوص واکسیناسیون کرونا در بزرگسالان (Co-VASA)، متخصصان می توانند با سنجش نگرش توسط این پرسشنامه، زمینه را برای طراحی مداخلات ارتقای نگرش و در نتیجه ارتقای رفتار (تزریق واکسن) و افزایش پوشش واکسیناسیون کرونا فراهم کنند.

    کلیدواژگان: واکسن کرونا، نگرش، جمعیت بزرگسال، ایران
  • مهدی زنگنه بایگی، مصطفی پیوند* صفحات 101-103
|
  • Ali Mohamad Mosadeghrad* Pages 7-24
    Objective (s)

    Health policy is course of actions developed by policy makers and senior managers in the areas of financing, resource generation and health service delivery to promote, restore, and maintain health of the community. It is a guide to low-level managers’ decision-making and planning. This study aimed to develop a practical model for health policy making and analysis.

    Methods

    This research was conducted using scoping review method. All policy making and policy analysis models published and indexed in the Web Of Science, Scopus, Embase and PubMed databases and two search engines (e.g., Google and Google scholar) were searched using appropriate keywords. Finally, 43 policy making and policy analysis models were selected and analysed using framework synthesis method.

    Results

    Policy making is a complex, dynamic, evolving and rarely linear process. An integrated model of health policy and analysis consisting of four phases (policy preparation, policy formulation, policy implementation and policy evaluation) and 10 steps (policy secretariat formation, problem definition, consensus building, agenda setting, policy content  writing, policy advocacy, policy planning, policy execution, policy monitoring and policy evaluation) was developed. The garbage can and bounded rationality approaches are used in this model for health policy making.

    Conclusion

    An integrated model of health policy-making and analysis was developed according to the historical, political, economic, social, cultural and technological conditions of Iran. This model can be used for health policy making and health policy analysis (retrospectively and prospectively).

    Keywords: Health policy making, Health policy analysis, Healthcare organizations, Model
  • Mohammad Javad Kabir, Alireza Heidari*, Mohammad Reza Honarvar, Zahra Khatirnamani Pages 25-33
    Objective (s)

    One of the important factors for the implementation of primary health care is the referral system. The aim of this study was to analyze of electronic referral system agenda setting based on Kingdon's multiple streams framework in Golestan province.

    Methods

    A qualitative study was conducted in 2020 based on Kingdan (2003) model in Golestan province. Data were collected using two methods of document review and in-depth individual interviews with 26 individual interviews. Purposeful sampling and analysis of documents were performed by content analysis and interviews were analyzed by framework analysis.

    Results

    The Problem stream was the weakening of the general practitioner and the non-referral of patients, the increase in the payment of people and insurance organizations, and the absence of some specialist physicians. The Policy stream included the obligation to implement the family physician program and referral system in upstream laws and documents, the implementation of the rural family physician program and referral system in 2005, and the urban family physician program in Fars and Mazandaran provinces. The Politic stream included launching a lean system at Golestan University of Medical Sciences, passing a law allocating one percent of value-added resources to the prevention and treatment of villagers within the referral system, and charismatic policymakers and committed executives.

    Conclusion

    Despite the problems caused by the non-implementation of the referral system and the enforcement of laws due to conflicts of interest and insufficient funding for policy implementation in this area, the intersection of three currents of problem, policy, and political determination led to the opening of the window of e-referral policy and system in Golestan province.

    Keywords: Referral System, Electronic Referral System, Agenda setting, Kingdon model, Policy window
  • Soleyman Saravani, Ali Kebriaie*, Israfil Roshdi Pages 35-46
    Objective (s)

    Responsiveness is considered as a strategic tool through which organizational performance is evaluated, customer satisfaction is promoted, and operational efficiency and improvement of business operations are achieved. Since the study of the dimensions of accountability of any organization requires the determination of specific indicators for that organization, recognizing the indicators and determining the degree of reliability becomes an important issue.

    Methods

    This qualitative study was conducted in 1399 with content analysis method. Participants were purposefully selected. The data collection tool was a semi-structured interview. After conducting 30 interviews with managers, experts and experts, the data were saturated. And was analyzed using Granheim-llandman's qualitative content analysis method.

    Results

    By reviewing and analyzing the interviews, 6 main themes and 84 sub-themes were extracted. The main themes include designing an appropriate structure for accountability, considering trustees for accountability of the health system, defined and independent management for accountability, predicting units outside the health system for accountability, designing an appropriate model for customer-centered accountability, use indicators and checklists to assess the accountability of the health system.

    Conclusion

    This study identified six strategies for evaluating health system accountability to be suggested to managers and policymakers, and to consider these strategies when planning to evaluate health system accountability.

    Keywords: Health system, Responsiveness. Evaluation
  • Zohreh Mortezabeigi, Alireza Safari, Zohreh Bozorghkhoo, Aliasghar Asgharnejad Farid* Pages 47-57
    Objective(s)

    The purpose of this study was to predict hhappiness among members an academic center in Tehran, Iran. Based on Self-efficacy and Quality of Life by mediating of Psychological Well-being.

    Methods

    This was a cross sectional study among a sample of members of an academic center in Tehran in 2019.  To collect data we used Oxford Happiness Inventory, SF-36, Sherer self-efficacy beliefs questionnaire and Ryff’s Psychological well-being questionnaire. To explore the relationship between happiness, quality of life and psychological wellbeing path analysis was performed.
     

    Results

    In all 382 respondents (213 men and 169 women) completed the questionnaires. The results showed that self-efficacy and quality of life had a positive and significant causal direct effect on happiness with a standard coefficient of 0.09 and 0.44, respectively. The higher self-efficacy and quality of life, predicted higher happiness. Also, the path of self-efficacy toward happiness by mediating role of psychological well-being with standard coefficient of 0.045 and the path of quality of life toward happiness by mediating role of psychological well-being with standard coefficient of 0.289 were significant.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, self-efficacy and quality of life can be predictive of happiness by mediating role of psychological well-being.

    Keywords: Happiness, Self-Efficacy, Quality of Life, Psychological Well-being
  • Bahare Bahrampour, Minoor Lamyian*, Shadab Shahali Pages 59-67
    Objective (s)

    Sexual assertiveness is defined as one of the most important components of sexual life and as a psychosocial feeling towards one's personal interpretation of how to express oneself in a marital relationship. The aim of this study was to investigate the relationship between sexual health literacy levels and Sexual assertiveness in married women of reproductive age.

    Methods

    This study was performed with a sample size of 200 married women in reproductive age who were referred to Banaruyeh health center in the south of Fars province, Iran through available sampling method. The instruments used in the study included a researcher-made demographic reproductive questionnaire, sexual health literacy for adults (SHELA) questionnaire, and the Sexual Assertiveness Hulbert. The data obtained from this study were analyzde through descriptive and inferential statistics using SPSS software version 21. 

    Results

    The mean age of participants was 31.65 ±5.95 years. The   mean score sexual assertiveness was 58.9 ± 6.95. A quarter of women had excellent sexual health literacy. The results of analysis of covariance showed that people with inadequate, not enough and sufficient sexual health literacy levels had lower mean sexual assertiveness scores than those with excellent sexual health literacy levels (p˂0.05). There was a statistically significant relationship between sexual fulfillment score and occupation, spouse occupation, economic status and delivery history and between sexual assertiveness score with age, age of spouse, number of pregnancies, number of abortions, inverse and statistically significant relationship (p ˂0/05).

    Conclusion

    The results showed that higher levels of sexual health literacy were associated with higher scores of sexual assertiveness. Necessary educational and counseling interventions for women of reproductive age need to be designed and implemented to improve sexual health literacy.

    Keywords: sexual health literacy, sexual assertiveness, married women, reproductive ages
  • Milad Bagi* Pages 69-79
    Objective (s)

    Awareness of people's childbearing intentions, which play a key role in predicting future fertility behaviors, is one of the most crucial topics in low-fertility societies. This study aimed to investigate the fertility intentions of recently married couples in Iran.

    Methods

    The data of the National Marriage Survey in Iran (2016-2017) were analyzed using secondary analyses technique. The sample consisted of 8,977 people in provincial capitals.

    Results

    The results revealed that 2.1% of people intend to remain childless and 16.9% want to have one-child. The most important reasons for childlessness intention were the financial costs of the children and the lack of interest in having a child. Ethnicity was one of the main determinants. The Baluchs and the Arabs tend to have more children than the other ethnic groups, and the Gilakis were most inclined to be childless or have one-child. Furthermore, education, participation in religious rites, employment status and religion have a significant effect on fertility intentions.

    Conclusion

    Although the childlessness intention was low, one-fifth of people tend to have less than two children. This could affect future fertility rates negatively given the expansion of higher education and the economic challenges. Thus, policymakers should prioritize reconciliation policies and child care programs.

    Keywords: Low fertility, Childlessness, one-child, Fertility intentions, Iran
  • Erfan Irani, Mohammad Ghanipoor, Somayeh Polavi, Marzieh Norouzian* Pages 81-90
    Objective(s)

    The outbreak of COVID-19 disease has led to a dramatic increase in hand hygiene and use of masks and gloves which cause skin problems, including eczema. The aim of this study was to investigate the prevalence of eczema and its associated risk factors among different members of society during the Covid 19 epidemic and also to provide appropriate strategies to prevent and treat eczema.

    Methods

    In this systematic review, relevant studies were searched in scientific databases fusing keywords associated with eczema, Covid-19 and disinfectant from 2019 to 2021.  Articles were evaluated with the STROBE checklist. 

    Results

    Finally, 10 articles including 6 articles on medical staff, 3 studies on children and 1 study on the general public were reviewed. These studies investigated the prevalence of eczema before and after the pandemic, the symptoms of eczema and its associated risk factors, as well as strategies to prevent and treat eczema.

    Conclusion

    The findings indicate a nearly two-fold increase in the prevalence of eczema in society during this pandemic. Most important risk factors associated with this finding were the frequency of hand washing, the use of gloves, and exposure to chemicals. Proper hand hygiene education and the use of emollients are the most important ways to prevent eczema.

    Keywords: Covid-19, Eczema, Atopic dermatitis, Disinfectants, Personal protective equipment
  • Mahmoud Tavousi, Jila Sadighi, Farshid Rezaei, Mona Sadat Ardestani, Fatemeh Sarbandi, Atoosa Soleymanian, Ramin Mozafari Kermani, Rahele Rostami, Ali Asghar Haeri-Mehrizi* Pages 91-99
    Objective (s)

    Acceptance of COVID-19 vaccination could be influenced by attitude towards the vaccine. The aim of this study was to develop and evaluate the validity and reliability of adult attitudes towards COVID-19 vaccination.

    Methods

    First, an item pool was generated by reviewing existing resources. Then content and face validity was examined. In the next stage, the structural validity (exploratory and confirmatory factor analysis) of the questionnaire was examined in two distinct samples among 505 Iranian adults. Finally, the attitude was assessed among two samples. The internal consistency of the instrument was estimated by calculating Cronbach's alpha.

    Results

    The initial questionnaire consisted of 38 items that after examining the content and face validity, a number of items was removed and corrections were applied to the remaining items. The results of exploratory factor analysis showed a three factor solution (emphasis on the need for corona vaccine, no need for corona vaccine and emphasis on the side effects of corona vaccine) including 13 items that jointly explained about 52% of variance observed. Similarly, the results obtained from confirmatory factor analysis indicate a good fit for the data. The fit indexes were as follows: (X2/df =2.15, GFI=0.91, CFI=0.95, NFI=0.91, NNFI=0.94, SRMR=0.068, RMSEA=0.076). The reliability of the questionnaire as assessed by the Cronbach’s alpha was 0.853 for the scale and ranged from 0.68-0.74 for its dimensions. Finally, the mean attitude score of the participants was 64.1 out of 100 points.

    Conclusion

    Considering the validity and reliability of the attitude assessment questionnaire regarding the COVID-19 vaccination in adults, this questionnaire could be used for measuring attitude towards COVID-19 vaccination.

    Keywords: Attitude, Corona virus 2019, Vaccine, Adults
  • Mehdi Zanganeh Baygi, Mostafa Peyvand* Pages 101-103